Политическото ръководство на грузинската сепаратистка област взе решение да организира през 2017 г. референдум за присъединяване към Руската федерация, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Съответното заявление беше подписан от президента Леонид Тибилов и председателя на парламента Анатолий Бибилов.

"Ръководейки се от дългосрочните интереси на народа на Южна Осетия и стремейки се да се осигури стабилна обществено-политическа обстановка в Република Южна Осетия, заявяваме подкрепа за решението на политическия съвет при президента на Република Южна Осетия от 26 май 2016 г. за целесъобразността от провеждането на референдум по въпроса за присъединяване на Република Южна Осетия към Руската Федерация през 2017 година", се казва в заявлението.

В документа се посочва, че гласуването ще се проведе след президентските избори в републиката.

По-рано се появиха съобщения, че допитването може да бъде свикано още тази година.

"Съединените щати са категорично против организирането на такъв референдум", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тоунър, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че САЩ поддържат териториалната цялост и суверенитет на Грузия.

През август 2008 г. се стигна до кратка война между Русия и Грузия заради Южна Осетия и Абхазия. След това Москва призна двете грузински сепаратистки области за независими държави и оттогава развива с тях тясно сътрудничество. Русия има военни бази и присъствие в Южна Осетия и Абхазия.