Папата припомни, че тази година католици и православни празнуват в един и същи ден Великден. "Молим те, Господи, да осветлиш и да вдъхновиш мирни инициативи в Украйна, така че заинтересованите страни, подкрепени от международната общност, да положат всички усилия, за да се спре насилието и да се изгради, в дух на единство и диалог, бъдещето на страната", каза папата, цитиран от световните агенции.

Папа Франциск призова днес враждуващите страни в Сирия да имат "смелостта да преговарят за мир, който се чака вече прекалено дълго". В традиционното си великденско послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света") папата настоятелно призова страните в конфликта да спрат "да използват силата, с която се сее смърт най-вече сред беззащитното население" и да позволят на хората в страната да получат достъп "до необходимите хуманитарни помощи". Конфликтът в Сирия е причинил досега смъртта на над 130 хиляди души и е прокудил милиони сирийци от домовете им.

Папа Франциск днес отправи първия призив за солидарност с жертвите на епидемията от Ебола в западната част на Африка, използвайки случая да разкритикува липсата на лечение, която е сред причините за разпространението и на други епидемии."Направи така, Господи, че да можем да лекуваме братята си, засегнати от епидемията от Ебола в Гвинея, в Сиера Леоне и в Либерия и хората, които са засегнати от толкова други болести, които се разпространяват и заради липсата на лечение и крайната бедност", заяви папата.

Традиционното послание на папата на Великден се произнася пред препълнения с хиляди вярващи хора площад "Свети Петър" във Ватикана.