Това съобщиха представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република, цитирани от руските медии.

При удара срещу Дома на културата са раздавани хуманитарни помощи.

При артилерийски обстрел пък е улучен тролейбус от градския транспорт, заявиха от управата на града крепост на проруските сепаратисти. По последни данни загиналите са петима, пострадали са няколко пътници и водачът на тролея. Броят на ранените се уточнява, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

На 22 януари при обстрел на тролейбус загинаха 8 души.

Няколко дни по-късно при ракетен обстрел в Мариопул бяха убити 30 души.

Дванайсет души, сред които седем цивилни, са убити през последното денонощие при боеве между украинската армия и сепаратистите в Източна Украйна, предаде по-рано Франс прес, цитирана от БТА. През изтеклата нощ в Донецк са били убити седем и ранени 23-ма цивилни, съобщи кметството. Украинската армия информира, че в битките са убити петима и ранени 23-ма войници.

Преговорите се отменят

По-късно представител на украинските сепаратисти казаха, че мирните преговори във връзка с кризата в страната, които трябваше да се състоят днес в Минск, са отложени, и обвиниха Киев, че бяга от водене на диалог, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди да напусне беларуската столица, Денис Пушилин каза, че ако сблъсъците с украинските сили бъдат възобновени, отцепниците са готови да продължат офанзивата си и да поемат контрол над Донецка и Луганска област.

Киев не е готов да преговаря, защото не е в състояние да контролира батальоните си и да ги накара да престанат да обстрелват жилищни квартали, заяви още ръководителят на делегацията на т. нар. Донецка народна република, цитиран от ДПА.

В Киев заместник-министърката на външните работи Елена Зеркал каза, че засега има само предварителна договорка, че днес или утре в Минск ще има среща на Контактната група. Информиран източник, близък до преговорите, заяви за Интерфакс, че заседанието най-вероятно ще се състои утре.

Вчера министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха да наложат нови санкции срещу проруските сепаратисти в Украйна и техни поддръжници. На хората, които ще бъдат добавени в черния списък, ще бъде забранено да влизат на територията на съюза и ще им бъдат замразени активите под негова юрисдикция. Забраната за тези, които и сега са в списъка, пък ще бъде продължена с 6 месеца.

Междувременно днес шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че в България, Румъния, Естония, Латвия, Литва и Полша ще бъдат разкрити командни центрове за укрепване на източните граници на НАТО. При представянето на годишния си доклад в централата на алианса в Брюксел той заяви, че подобно усилие ще бъде предприето за първи път от края на Студената война.