Украински спецчасти са прекосили очертанията на града под прикритието на пет бронетранспортьора и се намират на 10 км от центъра.

При "антитерористичната операция" подразделенията на МВР и МО отблокирали и унищожили 3 поста на "незаконни въоръжени формирования в североизточната част на Славянск", предаде Комментарии, позовавайки се на МВР на Украйна, цитиран от "Фокус".
От участващите в операцията един войник е ранен.

Следобяд обаче украинските сили се оттеглиха от превзетия от тях по-рано днес контролно-пропускателен пункт в Славянск, който се намира на път близо до село Хрестишче. В момента в града не се водят сражения. Според медии, които се позовават на проруски сепаратисти, ситуацията на контролните пунктове се е нормализирала, а операцията на украинските сили е преустановена.

"Правителството в Киев преразглежда плана си за действие с оглед на последната информация на разузнаването, че рискът от преминаването на руски войски през източната граница на Украйна е нараснал драстично", предаде KyivPost, цитиран от "Фокус".

Както стана ясно, руската армия започва военни маневри по суша и въздух край границата с Украйна в отговор на военната операция на Киев в източните райони.

Проруските сепаратисти си върнаха позициите и започнаха да подсилват пункта с чували пясък, предаде Ройтерс. Мобилните телефонни връзки със Славянск са прекъснати, съобщи украинската телевизия.

"Народният кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов призова местните жители да не излизат от домовете си. Градските власти взеха решение да бъдат затворени училищата и детските градини, а родителите бяха призовани да вземат децата си.

Украинското правителство заяви, че подновява "антитерористичната операция", за да си върне градове и обществени сгради, които са под контрола на проруски сепаратисти, ако не се разоръжат и не се изтеглят оттам доброволно, изпълнявайки споразумението от Женева от миналата седмица, подписано и от САЩ и ЕС.

Святогорск вече е освободен и се намира под контрола на министерството на вътрешните работи на Украйна, предаде междувременно УНН.

Нови сражения избухнаха тази нощ и продължиха и в другите източни украински градове Мариупол и Артьомовск. Има убити и ранени.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза, че през нощта военните са отблъснали нападение срещу база в Артьомовск, на 40 км югозападно от Славянск, атакувана по думите му от около 70 души, водени от руски войници. Москва отрича в Украйна да има нейни военни. Един украински войник е ранен при нападението.

Аваков съобщава още, че след стълкновения, при които са били ранени петима души, украинските сили на реда са си върнали контрола над кметството на град Мариупол, предаде БТА.