Това се случва в момент, в който градът се страхува от щурм на лоялните на Киев сили, предаде Франс прес в репортаж за обстановката в източния украински град, цитирано от БТА.

Вижте снимки >>>

При появата на шестте бронетранспортьора в центъра на Славянск местните жители започнаха да скандират, че армията е минала на тяхна страна.

На шестте бронетранспортьора се развява руското знаме и знамето на провъзгласената от проруски активисти Донецка република.

Жителите на Славянск носят вода и цигари на войниците, докарали шестте машини. Млади жени поставят цветя върху тях.

Мнозина снимат сцената или се снимат с мъжете във военни униформи, които не са много разговорливи и за които все още не се знае кои са, разказва кореспондентът на Франс прес.

Дали това са украинци, дезертирали от редовната армия, за да минат на страната на проруските активисти?

Или са агенти от специалните части на Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ - специалните служби на руската армия), действащи нелегално в Украйна, както твърдят Киев и западните страни?

Един от мъжете в униформа се представя с прякора Балу и твърди, че военните са дезертьори от украинската армия и доброволци от Крим.

"Аз съм от силите за самоотбрана на Крим. Като мен има още десетина. Другите около 150 военни са украинци", твърди Балу.

Той казва, че когато част от колоната от бронирани машини са били блокирани от местното население в Пчолкино, периферията на съседния град Краматорск, членовете на силите за самоотбрана на Крим са превзели машините и войниците са минали на тяхна страна.

Като цяло около машините има стотина мъже, носещи бронирани жилетки, пистолети, автомати Калашников, ръчни потивотанкови гранатомети, снайперистки пушки.

Всички те носят униформи без отличителни знаци и лицата на повечето от тях са скрити с черни качулки.

Всички носят Георгиевски ленти с жълти и черни ивици, които са символ проруските протестиращи в Украйна.

Развяващото се руско знаме върху бронираните машини в Славянск кара Киев да изглежда безпомощен преди срещата утре в Женева, на която Украйна, Русия, ЕС и САЩ ще обсъждат украинската криза, отбелязва Ройтерс.