„По наша информация скоро ще бъде извършено нападение над нашите позиции. Ние сме готови за отбрана”, заяви Пономарьов.

Той също така съобщи, че в града се забелязва разполагане на въоръжени групи, като не може да бъде установена тяхната принадлежност към която и да е част на регулярна армия. Представителите на „Донецката народна република” смятат, че става въпрос за представители на радикалната групировка „Десен сектор”.

Обявилият се за кмет на украинския град Славянск обяви, че от днес, т.нар. народно опълчение на Донбас въвежда комендантски час - от полунощ до шест сутринта.

Тогава ще е забранено движението на "граждански лица" из града, с изключение на сътрудниците на оперативните служби.

Вячеслав Пономарьов призова и Русия да прати оръжия, ако не може да изпрати войски.

"До руското правителство и (президента) Владимир Владимирович (Путин): искаме помощ. Ако не можете да изпратите мироподдържащи сили, дайте ни оръжия", обърна се Пономарьов към Путин в изявление пред журналисти. Той обясни, че проруските активисти се нуждаят от оръжия, тъй като нямат достатъчно, а украинската армия разполага с авиация и бронирана техника.

Няколко часа по-рано самопровъзгласилият се кмет на Славянск призова руския президент да разположи руски войници в източния украински град, за да "защити мирното население" от украинските сили.

През изминалата нощ на подстъпите към Славянск, в района на село Билбасовка, където има пост на проруски сепаратисти, се стигна до престрелка между тях и група въоръжени лица. Според кмета пристигналите с четири коли били бойци на дясната украинска групировка "Десен сектор", които не пожелали да спрат за проверка и открили огън по местните отряди, контролиращи достъпа до града. Пономарьов съобщи, че в резултат на престрелката са убити петима души - трима от бойците на "Десен сектор" и двама от силите за самоотбрана на града.

Проруските активисти в Славянск съобщиха, че един от предполагаемите участници в снощното нападение е бил задържан, предаде РИА Новости. Младият човек е изгубил своя отряд и е бил открит през деня от участници в народното опълчение недалеч от Славянск, поясни един от помощниците на самообявилия се за кмет на града Вячеслав Пономарьов.

Украинската полиция и разузнаване обвиниха Русия, че е инсценирала фаталния инцидент, предаде Ройтерс. В изявление на украинската служба за сигурност се казва, че става дума за постановка, дело на "въоръжени нарушители на реда и саботьори, които тероризират местното население в района на Славянск" и действат с подкрепата на руското военно разузнаване ГРУ. "Десен сектор" също отрече да е замесен в случилото се.

Украинското вътрешно министерство заяви, че откакто проруски въоръжени лица са завзели по-рано този месец властта в Славянск, украинската полиция не може да действа там. То твърди, че подозрително бързо на мястото на инцидента са се озовали оператори на руски телевизии, и вижда в това потвърждение на тезата, че става дума за постановка, която е трябвало да бъде отразена в новините по руските медии. 

В събота украинското правителство заяви, че няма да атакува проруските сепаратисти през Великденския уикенд. Говорителка на Службата за сигурност на Украйна каза, че прекъсването е "свързано с прилагането на Женевското споразумение и Великденските празници".