Акцентът на помощта е гражданската сигурност, най-вече полицията, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Отдавна планираната цивилна операция на ЕС "ще предостави стратегически съвети за развитието на ефективни, устойчиви и подотчетни сили за сигурност, които да допринесат за укрепването на върховенството на закона в Украйна, за благото на всички украински граждани", заяви върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, цитирана от ДПА.

Мисията стартира с бюджет от 2,68 милиона евро, който ще обслужи дейностите в първата й фаза, която ще продължи до ноември.

Първоначалната продължителност на мисията, базирана в Киев, ще бъде две години.

Междувременно Организацията са сътрудничество и сигурност в Европа е продължила мандата на Специалната наблюдателна мисия в Украйна с 6 месеца, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус". Мандатът на мисията е със срок половин година и започна на 21 март т.г. Числеността й е между 100 и 500 души, а разполагането на наблюдателите е в 10 точки.

Сраженията взимат нови жертви

Украинските сили си върнаха контрола върху стратегически важния град Северодонецк от проруските бунтовници в Източна Украйна, предаде АФП като се позова на Министерството на вътрешните работи.

Украинските сили за сигурност контролират "всички жизненоважни съоръжения" в града с население около 110 хиляди души, който е разположен на около 120 км северно от Донецк, се казва в изявлението на министерството, цитиран и от БНР.

През последното денонощие 13 украински войници са загинали при сражения със сепаратистите, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко. При сблъсъците има и ранени, но техният брой все още не е известен.

В резултат на последните престрелки в Луганск са загинали петима цивилни граждани, а 16 са били ранени.

От началото на антитерористичните операции на територията на Донецката и Луганската народна република повече от 50 000 украинци са били преместени и разселени. Към момента гражданите са настанени в Киев, както и в Киевската, Запорожката, Харковската, Одеската и Днепропетровската област.

Ще има ли военно положение в Източна Украйна?

В четвъртък може да се състои заседание на Върховната Рада на Украйна, при което ще присъстват ръководителите на силовите структури и президента на страната, на което е планирано да се обсъди необходимостта от въвеждане на военно положение в Източна Украйна, съобщава РИА Новости, позовавайки се на лидера на парламентарната фракция на партия „Батькивщина” Сергей Соболев.

Ще бъде проведен подробен анализ на проведените две части от мобилизацията и необходимостта от въвеждане на военно положение”, заяви Соболев.