Гражданите настояват правителството да подпише споразумението за асоцииране към ЕС и да съживи диалога с Русия, която беше против него.

В понеделник вечер отново хиляди се събраха на централния площад в Киев.
През нощта се стигна до сериозни сблъсъци между демонстрантите и полицията. Има и пострадали. Полицията отново употреби сила и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Вижте снимки от "битката" на Кличко и протеста >>

"Хората, които не се страхуват, които не си стоят кротко, които се борят за бъдещето си - само те могат да спечелят. Защото без борба, няма победа. Затова ще докажем, че Украйна принадлежи на Европа", заяви Кличко, който е лидер на опозиционната партия "Удар".

Тази сутрин той се присъедини към демонстрантите и призова за запазване на натиска върху режима на президента Виктор Янукович.

"Ще продължим да протестираме, докато бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС. Ще поискаме отмяна на решението на правителството и ще настояваме за оставката му", допълни Виталий Кличко.

Друг опозиционен лидер - Юлия Тимошенко, започна безсрочна гладна стачка в затвора, за да принуди Янукович да изпълни волята на гражданите.

Самият Янукович заяви, че създаването на "общество с европейски стандарти" в Украйна няма алтернатива.

В четвъртък украинският кабинет шокира европейските лидери, като обяви, че преустановява подготовката на подписването на споразумението за асоцииране на срещата на върха във Вилнюс на 29 ноември.
 
Снимки от предните дни на протеста >>