Двамата лидери са говорили и за плановете на Порошенко за реформи и за борбата с корупцията в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом.

След срещата украинският държавен глава заяви, че е получил от Тръмп "силна подкрепа" за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Имаше пълноценна, подробна среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Получихме силна подкрепа от страна на САЩ, подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на нашата страна", каза Порошенко, цитиран от "Интерфакс Украйна".

В "Туитър" той написа, че с Тръмп е обсъждал двустранното военно и техническо сътрудничество и че му предстоят "по-подробни дискусии" с министъра на отбраната на САЩ. Към поста в "Туитър" е добавена снимка на Порошенко и Тръмп, съобщи Ройтерс.

По-рано днес Асошиейтед прес предаде, че срещата с Тръмп се е състояла малко след като украинският президент е разговарял с вицепрезидента Майк Пенс и с членове на президентския екип за национална сигурност. Тръмп е заявил, че за него е "голяма чест" да се срещне с Порошенко и че е постигнат "голям напредък" в отношенията с Украйна.

ТАСС цитира думи на Порошенко след преговорите му в Белия дом, че няма "никаква необходимост" от промяна в т.нар. мински формат, тоест четирите страни (Германия, Русия, Украйна и Франция), които работят за намирането на изход от кризата в Източна Украйна. Според руската агенция така на практика той се е изказал против въвличането на САЩ в мирния процес.

"Не виждам в това (промяна в минския формат) никаква необходимост. САЩ са наш партньор, ние сме заинтересувани да привлечем САЩ към ефективен процес", заяви Порошенко. Той припомни, че Вашингтон е гарант за Меморандума от Будапеща от 1994 г., който гарантира териториалната цялост и политическата независимост на Украйна, Беларус и Казахстан, отказали се от притежаването на ядрени оръжия.

Малко преди срещата между Тръмп и Порошенко администрацията на САЩ наложи санкции на още 38 физически и юридически лица - украински и руски - заради оказаното от тях съдействие при анексирането на украинската област Крим към Русия през 2014 г., припомниха западните агенции.