Украинският ексдепутат Михайло Чечетов, съюзник и съпартиец на сваления президент Виктор Янукович - се е самоубил, хвърляйки се от 17-ия етаж на блока, в който живеел, съобщи полицията в Киев, цитирана от Франс прес, ТАСС и БТА.

Тялото на 61-годишният Чечетов - висш представител на Партия на регионите във Върховната рада - било намерено до блока, каза за АФП говорителка на киевската полиция.

Бившият депутат е оставил предсмъртна бележка, намерена от жена му, в която пише, че няма повече морални сили да живее. Всички свидетелства сочат, че става въпрос за самоубийство, каза говорителката.

На 21 февруари Чечетов бил арестуван по подозрения в злоупотреба с власт и със служебното си положение, но два дни по-късно бил освободен под гаранция от 5 милиона гривни (170 000 евро).

Часове преди смъртта на ексдепутата главният прокурор на Украйна Виктор Шокин съобщил по телевизията, че се готви да представи нови обвинения срещу Чечетов.

Чечетов бе един от хората, организирали в разгара на протестите на киевския Майдан гласуването в парламента на 16 януари 2014 г. на законите, ограничаващи правото на протести и предвиждащи присъда затвор за протестиращите.

Вотът допринесе за радикализирането на протеста и за бягството на президента Виктор Янукович в Русия.

От 2003 до 2005 г. Чечетов е бил председател на украинския Държавен имуществен фонд, отговарящ за приватизацията.

По случая за самоубийството на бившия депутат Михаил Чечетов е възбудено углавно дело, съобщи на страницата си във Фейсбук съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашченко.