Това бе обявено от говорителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

По думите на Лисенко, сепаратистите "са минирали подстъпите към района" и това засилва свързаните със сигурността опасения, които не позволяват на международния разследващ екип да стигне до мястото.

"Това прави работата на международните експерти невъзможна", каза той.

Днес наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отново не успяха да стигнат до мястото, където се разби малайзийския самолет. Те тръгнаха с два автомобила без следователите от Холандия, които се опитват да стигнат до мястото от няколко дни. След разговори с бунтовниците наблюдателите от ОССЕ се върнаха в град Донецк.

Разследващият екип не може да стигне до мястото заради опасения за сигурността си и пречки от страна на сепаратистите. Държави, чиито граждани загинаха при падането на самолета, се оплакват, че мястото не е обезопасено и има все още неоткрити човешки останки.

Самолетът на малайзийските авиолинии с 298 души на борда се разби в Източна Украйна на 17 юли. 193-ма от пътниците бяха холандски граждани.

Москва в недоумение от изявление на Обама

Изявлението на американския държавен глава Барак Обама, че Русия не сътрудничи на международното разследване за малайзийския самолет буди недоумение у Москва. Това обяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че според стандартите на Международната организация за гражданска авиация, Русия не е участник в катастрофата с малайзийския самолет и следователно не може просто да каже: "Здравейте, започваме да участваме в разследването".

По думите на Лукашевич, Русия е трябвало да получи официална покана от международната разследваща комисия. Такава покана е била отправена едва преди няколко дни и веднага след това Москва незабавно е определила представители, които вече са започнали работа по разследването.