Взривовете избухнали малко след пристигането на международните експерти и наблюдателите от ОССЕ, които трябва да разледват катастрофата на полет MH-17 на малайзийските авиолинии, при която загинаха 298 души, съобщи БТА.

Огромен стълб от дим се вижда на по-малко от 10 км от мястото, където се намират отломките от разбилия се самолет, посочва кореспондентът на АФП.

Междувременно премиерът на Малайзия Наджиб Разак, който се срещна в Хага с холандския си колега Марк Рюте, призова за незабавно прекратяване на боевете между украинските правителствени сили и сепаратистите около мястото на катастрофата, съобщи БНР.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на вражеските действия във и около мястото на катастрофата и от украинските сили, и от страна на сепаратистите. Призоваваме всички страни да покажат уважение към загубата на живот и да запазят непокътнато мястото на инцидента, така че следствието да може да продължи", заяви Разак.

От своя страна Рюте каза, че е възможно разследващите и натоварените със събирането на телата да не могат да посетят мястото с дни. По думите му, инцидентът е причинил „почти непоносима” болка, съобщи "Фокус".

Все още не са намерени телата на 80 от жертвите, предаде украинската агенция УНИАН, като се позова на германския в. Süddeutsche Zeitung.

Днес украинският парламент
одобри изпращането на въоръжени сили от Холандия и Австралия в зоната, където падна малайзийския самолет.
Одобреният проект предвижда холандската мисия да бъде съставена от 700 души „военен и цивилен персонал”. Австралия пък може да изпрати в зоната на катастрофата до 250 души – полицаи, военни и цивилни служители.


Русия обвини Киев, че унищожава улики

Москва обвини украинските власти, че се стремят да унищожат уликите за катастрофата на малайзийския Боинг.

Руският представител в Съвета за сигурност Виталий Чуркин заяви, че Киев е нарушил собствените си обещания да прекрати бойните действия срещу сепаратистите в 40-километров радиус около падналия самолет.

"Овладяването на района от украинските войски ще има гибелни последици за обективно и безпристрастно международно изследване", предупреди Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС и БНР.