Резолюцията, приета единодушно, настоява "незабавно да бъдат прекратени в района, непосредствено прилежащ към мястото на катастрофата, всички военни действия, в това число водените от въоръжени групи, за да може да се осигури охраната и безопасността при провеждането на международно разследване", което трябва да бъде "всестранно, щателно и независимо" и "в съответствие с ръководните принцими на международната авиация".

Съветът за сигурност също така поиска от "въоръжените групи, контролиращи мястото на катастрофата и прилежащия район", да осигурят тяхната неприкосновеност и да избягват "унищожаването, преместването или повреждането на едри и дребни отломки, апаратура, лично имущество и останки".

Освен това резолюцията настоява за незабавно предостаявяне на безопасен и неограничен достъп до мястото на катастрофата на "специалната мониторингова мисия на ОССЕ и на представители на другите компетентни международни организации", както и за "осигуряването на достойно, уважително и професинално отношение към телата".

Резолюцията осъжда действията, довели до свалянето на самолета и настоява да бъдат привлечени към отговорност лицата, виновни за този инцидент.

Съветът за сигурност също така изразява съболезнования на членовете на семействата на загиналите и на народите и правителствата, чиито гражани са станали жертва на авиокатастрофата.

Текстът, който не предвижда санкции в случая на неизпъленине, бе променян два пъти по искане на Русия, която държеше Украйна да има възможно най-малка роля в разследването.

По-късно сепаратистите обявиха, че прекратяват военните действия в район от 10 км от мястото на трагедията. Те предадоха черните кутии на малайзийски експерти.

По време и след заседанието

Русия настоява да бъде гарантирано "абсолютно безпристрастно, независимо и открито международно разследване на катастрофата", заяви постоянният представител на страната в ООН Виталий Чуркин.

Русия е готова да изпрати свои специалисти за участие в разследването на катастрофата на малайзийския "Боинг" в Украйна и по всякакъв начин да съдейства за организирането и провеждането на безпристрастно международно разследване, заяви още той.

Приветстваме подкрепата на Русия за резолюцията, заяви американският посланик към ООН Саманта Пауър след единодушното приемане на текста. Тя обаче добави, че никаква резолюция нямаше да е необходима, ако Русия беше използвала влиянието си над сепаратистите в четвъртък, за да ги накара да сложат оръжие и да оставят мястото на катастрофата на международните експерти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Виталий Чуркин възрази, че Вашингтон може би не е в течение на усилията, които Русия е положила, за да могат разследващите да стигнат до мястото на катастрофата възможно най-бързо. Американското посолство в Москва би трябвало да е по-добе информирано, отбеляза той.

Използването на тленни останки в полтическа игра е позор, заяви холандският външен министър Франс Тимерманс. Настояваме за отговори, настояваме за правосъдие, категоричен бе австралийският външен министър Джули Бишъп.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Москва срещу Киев