"На 17 юни в Източно Средиземно море американският ескадрен миноносец с управляеми ракети "Грейвли" е допуснал опасно приближаване до руски боен кораб на разстояние 60-70 метра по левия борд и е пресякъл курса на фрегатата "Ярослав Мъдри" на опасна дистанция от 180 метра, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА.

Руският кораб е плавал в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб, заяви руското министерство на отбраната.

Ведомството посочи, че командирът и екипажът на "Грейвли" са нарушили грубо международните правила за предотвратяване на сблъсквания по море.

Министерството смята също, че екипажът на плавателния съд е нарушил руско-американското споразумение от 1972 г. "За предотвратяване на инциденти в открито море и във въздушното пространство над него".

"Следва да отбележим, че в последно време военното ведомство на САЩ със завидно постоянство обвиняваше руските летци и моряци в непрофесионализъм.
Но този инцидент, свързан с опасното маневриране на "Грейвли", показва, че американските матроси си позволяват да забравят основни принципи на безопасността на корабоплаването и съвсем не мислят за евентуалните последици от опасното маневриране в райони с интензивен морски трафик", подчерта руското министерство на отбраната.

Пентагонът обаче върна обвинението, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Според ведомството руският кораб е бил този, който се е доближил опасно близо до американския и е действал по небезопасен и непрофесионален начин.

"Грейвли" е част от групата, съпровождаща самолетоносача "Труман", чийто самолети нанасят удари по ислямистки цели в Сирия и Ирак.

Руският кораб е направил няколко маневри в близост до американския, съобщи Пентагонът. В даден момент двата кораба били на разстояние от 290 метра един от друг.

През април американското министерство на отбраната съобщи, че руски Су-24 е прелетял на 9 метра над американския разрушител "Доналд Кук" в "симулация на атака" в Балтийско море. Русия отхвърли подобно твърдение.

НАТО откровено поставя взаимодействието с Русия в логиката на конфронтацията, заяви междувременно заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков на Годишната конференция на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за преглед на проблемите в сферата на сигурността, предаде ТАСС.

"Няма как иначе да интерпретираме политиката на алианса за увеличаване на военния потенциал на източния фланг и официалния курс за сдържане на Русия", заяви Мешков и добави:

"Засега виждаме само упорито увеличаване на военното присъствие по границите ни... Това е директно посегателство срещу устоите на сигурността в Европа."

Мешков припомни, че Русия е предложила "създаването на паневропейски договор, юридически обвързващ документ, който да отчита всички необходими елементи за общоевропейска система на сигурност."