Банкнотата с по-малкия номинал ще бъде зелена, а с по-големия – синя.
На тях ще има изображения, свързани с наскоро настъпили за страната събития – анексирането на Крим и завършването на космодрума "Восточний".

На предната страна на купюрата от 200 рубли е изобразен един от символите на Севастопол – Паметникът на потопените кораби. На гърба на банкнотата пък стои изглед от останките на древногръцкия град Херсонес Таврически, които се намират в рамките на съвременния Севастопол.

Банкнотата от 2000 рубли отпред е украсена с моста, който свързва Владивосток с остров Русский. На обратната страна пък е изобразен откритият наскоро нов космодрум "Восточний".

От Централната банка на Русия (РЦБ) отбелязват, че изобразените на двете купюри символи са избрани чрез специален конкурс, проведен през 2016 г. В него са участвали над 5000 предложения. До финалния етап са достигнали 76, като всичките са били със забележителности от 49 различни региона в Русия.

След това, чрез мащабно социологическо проучване предложенията са били пресяти до 10. Те са били подложени на гласуване, в което са участвали над 3 млн. руснаци. След което са избрани и победителите.

"Това отразява волята на руския народ да види тези символи на банкнотите", заяви пред медиите президентката на РЦБ Елвира Набиулина, цитирана от БТА.

Крим бе анексиран от Москва през 2014 година след окупирането на полуострова от руски части и референдум, определен като незаконен от Киев и западните страни.