Мотористите са потеглили в събота от руската столица на мотоциклетен поход по повод 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия.

Русия поиска обяснения от Полша заради неподускането на рокерите от руския клуб "Нощни вълци" на полска територия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В изявление на руското ведомство се посочва, че днес на група руски мотоциклетисти е бил отказан достъп до територията на Полша през граничния пункт Брест-Тереспол.

Външното ведомство посочва, че Русия решително осъжда тези действия и иска обяснение от полските власти, определяйки техните действия като опит за пренаписване на историята и кощунство над подвига на онези, които са спасили Полша и света от фашизма.

Същевременно полски рокери от клуба "Катински рейд" почетоха от името на "Нощни вълци" днес паметта на жертвите на победата над нацистка Германия, предаде ТАСС.

Полските рокери запалиха свещи и положиха цветя на паметника на незнайния войн във Варшава. Там обикновено се отдава почит на полските военнослужещи, загинали в двете световни войни.

Руският рокерски клуб "Нощни вълци", симпатизиращ на руския президент Владимир Путин, имаше намерение да осъществи пробег в чест на 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия, който трябваше да завърши на 9 май в Берлин.

Маршрутът преминаваше през Минск, Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен и Прага.