Милиардерът кандидат би разгледал и отмяна на санкциите, наложени на Москва заради ситуацията в Украйна.

"Да, ще го обмислим, ще разгледаме", каза Тръмп на пресконференция във Флорида, отговаряйки на въпрос за анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров и за санкциите.

Обаче в предизборната платформа, приета този месец на конгреса на Републиканската партия в Кливланд, се посочва, че санкциите трябва да останат в сила, докато не бъдат напълно възстановени суверенитетът и териториалната цялост на Украйна.

Руският президент Владимир Путин не уважава кандидата на демократите Хилъри Клинтън, нито пък настоящия президент Барак Обама, заяви Тръмп. Той обаче се надява, че Путин изпитва уважение към него, защото това ще подобри отношенията между двете страни, ако го изберат за президент.

Кандидатът отрече да има каквито и да било връзки с Русия и каза, че никога не се е срещал с Путин, предаде Франс прес. По-рано вчера той каза същото в интервю за Си Би Ес.

Тръмп пак изрази съмнение, че Москва има роля в скандала с изтеклите имейли на Демократическата партия:

"Вероятно не е Русия... Никой не знае кой е, но ако е Русия, това ще е наистина лошо, защото показва до каква степен (руснаците) не уважават нашата страна".

Руски сенатор: Да не гледаме на кафе

Думите на Тръмп за санкциите коментира днес Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент, Съвета на федерацията.

Изказването на Тръмп по темата за сближаване с Русия говори, че такива настроения са все по-разпространени в САЩ и, че "с тях е реално да се трупат политически точки", смята руският сенатор, цитиран от ТАСС.

"Тръмп вече неведнъж е доказвал, че като никой друг в САЩ точно чувства обществените очаквания за смяна на курса, както и настроенията на значителна част от избирателите, уморени от хора с имената Клинтън и Буш", написа Косачов във Фейсбук.

Той обаче се въздържа от по-големи изводи:

"Доколко сериозни са тези намерения (за санкциите и Крим), знае само Тръмп и тяхната интерпретация - както и в случая с много други негови гръмки декларация е от категорията "гледане на кафе"."

Константин Косачов е засега единственият руски влиятелен политик, изразявал публично мнения за кандидата на Републиканската партия в САЩ.

Преди три дни, когато в САЩ избуяха поредните спекулации дали милиардерът от Ню Йорк е "кандидат на Путин", Косачов даде интервю за "Известия". Ако Тръмп бъде избран, в отношенията между Русия и Съединените щати може да се появи "определен прозорец на възможности", каза той.

Но Косачов добави съществени резерви към републиканския кандидат, например: "Тръмп е слабо предсказуем", така че събитията могат да се развият "и в по-добрата, и в по-лошата посока спрямо сегашната ситуация".

Руският политик изрази и опасението, че "при Тръмп светът ще има работа с лидер, който сменя своите решения много често и много кардинално, а това при всички случаи е неприятна история... с президент, който ще се оказва в плен на някакви спонтанно взети решения".

Ако за президент бъде избрана Хилъри Клинтън, в отношенията на Русия и САЩ "няма да се промени нищо", заяви сенаторът:

"Те ще продължават да остават на крайно ниска точка в своето развитие - точката на конфронтация, взаимно неразбиране и взаимни обвинения. В този смисъл идването на госпожа Клинтън на президентска позиция, от моя гледна точка, няма да промени нищо".