Преди седмица датата бе обявена с указ на президента Петро Порошенко за държавен празник - Ден на достойнството и свободата, посветен на Оранжевата революция от 2004г. и на Революцията на достойнството от 20013-2014г.

Движението на Майдана се роди в отговор на решение на тогавашните власти във връзка с европейската интеграция на страната.

Вижте снимки от Майдана >>>

На 21 ноември 2013 година премиерът на Украйна Николай Азаров обяви, че Украйна прекратява подготовката на споразумението за асоцииране с ЕС, чието подписване бе в дневния ред на европейската среща във Вилнюс на 28 и 29 ноември. Посоченият мотив бе „обезпечаването на националната сигурност, възстановяването на икономическите отношения с Русия и подготвянето на вътрешния пазар на Украйна за равнопоставени отношения с ЕС”. Това предизвика недоволството на украинците, които излязоха на протест в Киев.

В нощта на 30 ноември се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите студенти. Това взривява недоволството и на Площада на независимостта се издига истински укрепен лагер. На 1 и 8 декември на митингите излизат между 300 и 500 хиляди души, започват протести в в провинцията и чужбина.

В средата на февруари се стигна до кървави сблъсъци и бягство на президента Виктор Янукович в Русия с помощта на руската армия, Москва анексира Кримския полуостров.
При в конфликта в Източна Украйна само по официални данни загиналите са почти 5000, а ранените наближават 10 000.

Днес в центъра на Киев ще има мемориални събития, полагане на цветя и палене на свещи. Мерките за сигурност са подсилени и заради гостуването на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Той ще се срещне с президента Петро Порошенко и с премиера Арсений Яценюк. На разговорите ще бъдат обсъдени нарушенията на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна.