Премиерът на Украйна Микола Азаров е готов да подаде оставка, ако за това гласува парламентът, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Въпросът за оставката на правителството е от компетентността на парламента. Ако парламентът събере достатъчно количество гласове, то правителството ще подаде оставка", посочи той пред журналисти на икономическия форум в Давос.

Напрежението в Украйна се разпространи далеч от столицата Киев.

Стотици антиправителствени демонстранти превзеха сградата на областната администрация в Лвов, предаде БТА.

Те принудиха областния управител Олег Сало да напише заявление за оставка. Лвов е един от най-големите градове в Западна Украйна, където подкрепата за президента Виктор Янукович е слаба.

Агенция Интерфакс припомня, че от няколко дни антиправителствени демонстранти са блокирали казарма на вътрешните войски в Лвов, за да не позволят войниците да бъдат прехвърлени в Киев.

ИТАР-ТАСС предаде, че в град Ровно, също в Западна Украйна, демонстранти са превзели сградата на Ровненската областна администрация. Според агенцията в сградата пребивават около 400 души, като сред тях няма служители от органите на реда.

Горбачов моли Путин и Обама да помогнат на Украйна

Михаил Горбачов призова президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин, да помогнат за разрешаването на кризата в Украйна.

В писмо, поместено в сайта му, бащата на перестройката моли двамата държавници да „намерят възможност и да направят решителна стъпка, за да помогнат на Украйна да се върне на пътя на мирното развитие".

Горбачов също така отбелязва , че събитията в Киев заплашват Европа, целия свят и самата Украйна.

Заради ескалация на напрежението в Украйна, от МВнР съветват пътуващите български граждани предварително да се осведомят за обстановката в градовете на пребиваване. Освен това да се въздържат от посещения в централните части на Киев.