Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко отхвърли възможността за нови преговори за каквото и да било примирие с Киев.

Силите на ДНР възнамеряват да започнат офанзива
в цялата Донецка област, от която една част е контролирана от украинската армия, заяви Захарченко, цитиран от Франс прес и БТА.

"От наша страна няма да има повече опити да говорим за прекратяване на огъня с украинските власти", каза той.

Лидерът на ДНР уточни, че от сега нататък сепаратистите ще говорят с Киев само за обмен на пленници.

Вижте снимки от ситуацията в Донецк >>

Проруските сепаратисти посочиха, че 24 техни бойци са убити, когато ракета е паднала по контролирания от тях терминал на летището в Донецк, съобщи Асошиейтед прес.

Днес новият терминал на летището е бил обект на атака от страна на украинските сили и те използвали за целта многоцелеви ракетни установки "Ураган", поясни сепаратисткият говорител Едуард Басурин

В същото време Украйна обвини руски групи, че преминават в офанзива в източната част на страната. Обвиненията бяха отправени ден, след като украинската армия се изтегли от новия терминал на летището в Донецк след месеци на ожесточени сражения.

Лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република Игор Плотницкий е уверен, че Украйна със своите действия е провалила всяка възможност за водене на мирни преговори, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Населените места в ЛНР са подложени на жесток обстрел. Загиват мирни жители, разрушава се инфраструктурата на градовете. Против нас използват реактивни системи за залпов огън „Ураган” и „Смерч”, както и тежка артилерия”, заяви Плотницкий.

Според него цялата отговорност за възобновяването на сблъсъците между опълченците и силите за сигурност на Украйна лежи върху украинското ръководство.

Путин: Чакам отговор на предложението ми

Руският президент Владимир Путин заяви, че е предложил писмено на украинския си колега Петро Порошенко да изтегли армията на линията, която според Киев съответства на споразуменията от Минск, предаде ТАСС. Според Путин, Порошенко не му е отговорил и ситуацията в Източна Украйна се влошила.

На заседание на националния Съвет за сигурност президентът на Русия информира членовете му, че през нощта срещу 16 януари писал на Порошенко да изтегли тежкото въоръжение, тоест артилерията и ракетните установки, "на такова разстояние, от което ще бъде невъзможно да се нанасят поражения на населени пунктове".

Руският президент обясни, че предложението се отнасяло за линия, който "самите киевски власти смятат за справедлива и съответстваща на договореностите от Минск", като призна, че "там има един спорен участък".

От украинска страна обаче не последвал никакъв "разбираем отговор" на руското предложение, а са последвали "обратни действия, посочи той.

Путин заяви, че отговорност за гибелта на хора в Украйна носят хората, които "издават престъпни заповеди", като същевременно издигат "пропагандни лозунги", че се стремят към мир.

В същото време руският вицепремиер Игор Шувалов предупреди Запада да не се опитва да сваля от власт Владимир Путин и увери, че руснаците са готови да жертват благосъстоянието си и да понесат лишения, за да го защитят. Това се случи, въпреки че неотдавна Германия отрече ЕС да цели да съсипе руската икономика.

Според Шувалов опитите на Запада да бъде отстранен Путин само ще сплотят руската нация още повече.

"Когато един руснак усеща какъвто и да е чуждестранен натиск, той никога няма да предаде лидера си. Никога! Ние ще преодолеем всякакви трудности в страната - ще ядем по-малко, ще изразходваме по-малко електричество", каза вицепремиерът пред Световния икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос. 

Шувалов е най-високопоставеният руски представител там и смятан за един от най-богатите хора в руското правителство, отбелязва АП. 

Думите на Шувалов предизвикаха язвителни забележки в руските социални медии. Опозиционен активист пусна снимки на жилищата на вицепремиера в Москва, Лондон и Австрия, за да илюстрира къде той смята да се подложи на лишенията, за които говори.

Жертвите на конфликта се увеличават

"Значителното засилване на враждебните действия доведе броя на жертвите до 5086 души и се опасяваме, че истинското число може да е значително по-високо", коментира междувременно Рупърт Колвил, говорител на службата на върховния комисариат на ООН за правата на човека.

Според данните само последните девет дни в Източна Украйна са загинали 262 души. Около 50 души са убитите само вчера.

Военните действия в източната част на Украйна костват на страната по 5 милиона долара дневно, съобщи украинският министър на финансите Наталия Яреско, цитирана от ТАСС.
По думите й това е най-голямата хуманитарна криза в Украйна от Втората световна война.