Контактната група с украински и руски специални пратеници и представители на ОССЕ, подписа със сепаратистите "пътна карта за постигане на мир". Това съобщиха президентите на Русия, Украйна, Франция и германският канцлер след 16 часа преговори в Минск, цитирани от Франс прес и БТА.

Вижте 13-те мерки в документа >>>

"Всички въпроси са засегнати в този текст", каза френският държавен глава Франсоа Оланд в изявление с германския канцлер Ангела Меркел.
По-късно Оланд заяви, че постигнатото днес в Минск споразумение не гарантира траен успех в Украйна и следващите часове ще са решаващи.

Меркел каза, че все още има големи пречки пред уреждане на кризата.

Руският президент Владимир Путин обясни по-рано, че има споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна от полунощ на 15 февруари.

Началниците на генералните щабове на Русия и на Украйна Валерий Герасимов и Виктор Муженко ще преговарят утре за контрола върху договореното прекратяване на огъня, предаде ТАСС. Новината съобщи украинският президент Петро Порошенко.

Днешното споразумение от Минск съдържа клауза, "гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички срещу всички", се посочва в подписания документ, наречен "комплекс от мерки" и цитиран от ТАСС. Той съдържа 13 точки.

Вижте снимки от срещата >>>

В него се предвижда още "изтегляне на всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаване на всички незаконни групировки".

Путин заяви пред журналисти, че с колегите му са се съгласили да изпратят военни експерти, които да оценят ситуацията в зоната на конфликта в източната част на Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

По думите му има и втори документ, "без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес".

Путин добави, че е решен и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане".

"Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа в Украйна, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас. Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи Путин.

Като пример за разногласия руският държавен глава посочи ситуацията с украинската армейска групировка край Дебалцево, която Киев не смята за обкръжение, отбелязва ТАСС.

"След 17 ч. преговорите в Минск свършиха: прекратяване на огъня от 15 февруари в нула часа, после изтегляне на тежките оръжия. В това има надежда", написа в "Туитър" Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че споразумението по украинската криза не е всичко, за което си е мечтала Германия, но е крайно необходима стъпка встрани от насилието и към нов политически импулс, предаде Ройтерс.

Декларацията на лидерите

"Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация, предадоха Ройтерс и БТА.

Германия и Франция ще осигурят техническа подкрепа за възстановяване на сегмента от банковата система в районите, засегнати от конфликта; възможно е това да стане чрез създаване на международен механизъм, съдействащ за извършване на социалните плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепване на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще спомогне за уреждане на кризата.
С тази цел те подкрепят евентуално продължаване на тристранните преговори между Европейски съюз, Украйна и Русия по енергийните въпроси с оглед стъпки за развитието (на зимния газов пакет, бел. на ТАСС).

Те подкрепят също тристранни преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия за разработване на практическо решение за въпросите, тревожещи Русия, във връзка с изпълнението на Споразумението за Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите все така се обявяват за идеята да бъде създадено общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан въз основа на пълно спазване на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще се обявяват и занапред за изпълнение на Минските споразумения. С тази цел те се споразумяха да бъде създаден контролен механизъм (в нормандски формат, бел. на ТАСС), който редовно да организира срещи, по принцип на равнище старши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи.

Сепаратистките лидери: Бяхме на друго мнение

Представителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) са се вслушали в мнението на Русия, Франция и Германия и са променили позицията си по редица въпроси, обсъждани в хода на срещата на Контактната група, заяви лидерът на ЛНР Игор Плотницки, цитиран от ТАСС.

"Знаете, че бяхме на друго мнение, но не можехме да пренебрегнем позициите на държавните глави на Русия, Германия и Франция", каза той.

Плотницки допълни, че според него подписването на днешното споразумение изисква внасяне на изменения в конституцията на Украйна.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко определи споразумението като голяма победа за двете самозвани републики, тъй като им дава възможност за мирно развитие, съобщи Франс прес. Сепаратистите и Контактната група водиха паралелни преговори в Минск с тези между Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Владимир Путин и Петро Порошенко.

АНКЕТА: Ще доведе ли споразумението от Минск до траен мир?