Пак вчера екип наблюдатели от ОССЕ два пъти е попаднал под обстрел в югоизточните части на страната.

Говорителят на украинския Съвет за национална сигурност Андрий Лисенко съобщи също, че има загинали войници през уикенда, но не уточни броя им, предаде БНР.

Министрите на външните работи от Русия, Германия и Франция обсъдиха днес в Париж кризата в Украйна, съобщи Франс прес, позовавайки се на френски и германски дипломатически източници.

Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс, които участваха в международната конференция за сигурността в Ирак във френската столица, използваха случая да се срещнат и да разговарят за събитията в Украйна.
За тристранната среща съобщи говорителят на германското външно министерство Мартин Шафер.

Украинският президент Петро Порошенко предлага в законопроект 3-годишно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области, пише Украинская правда, която разполага с документа.

В документа се предвижда още амнистия за всички участници в конфликта, свободно използване на руския език в обществения и частния живот и предсрочни избори през ноември в някои райони на Донбас.

"Държавата гарантира недопускането наказателно преследване, привличането към наказателна и административна отговорност и наказания на лицата-участници в събитията в Донецка и Луганска области и забранява дискриминацията и преследването на лица по повод събитията в Донецка и Луганска области", се посочва още в законопроекта.

Русия не представлява пряка заплаха за НАТО, смята генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от РИА "Новости".

„Не мисля, че Русия създава непосредствена заплаха за съюзниците от НАТО. Русия знае, че ние имаме член 5, защитаващ всички съюзници от нападения. Поради това не мисля, че Русия е заплаха за нас”, заяви той.

По неговите думи, международната общност не трябва да допуска създаването на „замразен конфликт” в Източна Украйна.

Германия няма информация за планове за доставка на оръжия за Украйна от страни-членки на НАТО, заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Валерий Гелетей съобщи, че процесът на предаване на оръжия от страни-членки на НАТО на Киев вече тече.

Украйна и САЩ започнаха днес съвместно военно учение в Западна Украйна. "Бърз тризъбец 2014 " се провежда в Лвовска област на полигона "Яворив" близо до границата с Полша. В маневрите, които се предвижда да продължат до 26 септември, участват около 1300 военнослужещи от 12 държави от НАТО, сред които България, Германия, Великобритания, Полша, Литва и Канада, а също страни, които не са в алианса, като Азербайджан, Грузия и Молдова.