Това става в момент, когато САЩ заплашиха Москва с нови санкции, ако не убеди радикалите да се предадат, предадоха Ройтерс и БТА.

Кремъл отрича да има контрол над въоръжените лица, които искат украинските източни райони да последват Крим и да бъдат анексирани от Русия. Москва упрекна Вашингтон, че се държи с Русия като с "провинил се ученик" след споразумението им в Женева от четвъртък, според което украинските радикали трябва да се разоръжат и да напуснат окупираните сгради.

Правителството на Украйна, което изпитва недостиг на ефикасни сили, не показва особени признаци да се опитва да си върне над десетина кметства, полицейски управления и други обекти, завзети през последните две седмици, въпреки че обяви началото на "антитерористична операция".

Външното министерство на Украйна обеща, че "прекъсването на активната фаза на антитерористичната операция" е сред правителствени инициативи за успокояване на кризата, които бяха огласени вчера вечерта.

Говорителка на Службата за сигурност на Украйна каза днес, че прекъсването е "свързано с прилагането на Женевското споразумение и Великденските празници".

Около 10 хиляди души се събраха в събота на митинг в подкрепа на единна Украйна в Кривой рог.

Междувременно премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви, че кабинетът му няма да допусне подбуждане на етническа омраза и ще предприеме всички законови мерки, за да предотврати внасянето в Украйна на антисемитизъм и ксенофобия. Изказването на Яценюк дойде, след като в Донецк се появиха антисемитски листовки.

Прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков призна в ефира на руски телевизионен канал, че частите, които са постоянно дислоциирани в западните региони на Русия, са получили подкрепления.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че настояването на Москва пред Киев да изплати дълговете си за доставките на природен газ няма нищо общо с политическите процеси в Украйна. Той приветства избора на новия шеф на НАТО и заяви, че от Запада зависи подобряването на отношенията между Русия и алианса. Вижте повече тук >>>