Кандидатурата на Яценюк бе подкрепена от 341 депутати при само двама против и 7 въздържали се, съобщи БТА.

Той запази поста си, след като преди седмица бе подписано споразумение между пет партии, включително тази на Яценюк, на президента Петро Порошенко и на бившата премиерка Юлия Тимошенко, след преговори след изборите през октомври.

Пред депутатите Яценюк заяви:

"Украйна е във война, хората са в беда и от нас зависи дали ще спрем агресията. Ние се изправени пред външна агресия, а именно руско военно нашествие, което не е нищо друго, освен посегателство над териториалната цялост и нашата независимост, като опит да се унищожи Украйна. Може да се воюва с армия и армията може да бъде победена, но не може да се победи украинският народ и украинската нация”.

Вижте снимки >>

Новата Върховна рада, която бе избрана на 26 октомври и е доминирана от прозападните политически сили, се събра днес на първото си заседание. Президентът Петро Порошенко призова парламента да работи така, че след пет години страната да е готова да подаде заявка за членство в Европейския съюз.

Порошенко се обяви за това премиерът Арсений Яценюк да остане на поста. Той също така предложи чужденци да може да заемат висши държавни длъжности. Те ще получават украинско гражданство по опростена процедура, отбеляза Порошенко.

Държавният глава увери, че 100 процента от гражданите на страната са за това тя да остане унитарна и против нейната федерализация, предаде Ройтерс.

"Това са нашите топли пожелания към онези на Изток или Запад, които ни съветват за федерализация", каза саркастично Порошенко в своята реч на първото заседание на новия парламент. Той подчерта, че подкрепата на Русия за сепаратистите в Източна Украйна е насърчила украинците да подкрепят идеята за присъединяване на страната им към НАТО.

Преди дни Владимир Путин изрази увереност, че Украйна има бъдеще само при федерализация. Той предложи на западните държави да работят заедно за постигането на единно политическо пространство в Източна Украйна.

Същевременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви по време на публична лекция в Института по политически науки в Париж, че управлението на Украйна трябва да се промени така, че тя да стане децентрализирана федерална държава и да работи за приобщаване на всичките си части.

"За разрешаването на конфликта е необходимо всички актьори в конфликта да се съберат около масата за преговори и да постигнат съгласие, както при преговорите от Осло през 1993. Но един такъв диалог изисква преди всичкo да се възстанови политическото доверие, което в момента липсва", посочи Ромпой.

Украинският президент е обсъдил по телефона ситуацията в Югоизточна Украйна с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл. Разговорът е бил проведен снощи. Той се е състоял по инициатива на украинската страна. Повече подробности не бяха дадени.

Насилието в Югоизточна Украйна продължава въпреки сключеното в началото на септември споразумение за прекратяване на огъня между властите и проруските сепаратисти.
Киев и Западът обвиняват Москва, че подкрепя бунтовниците - нещо, което тя отрича.

Председателят на групата на партията на украинския премиер Арсений Яценюк Народен фронт във Върховната рада Олександър Турчинов внесе днес законопроект за отмяна на специалния статут на районите в Донбас, контролирани от проруските бунтовници.

Анкета: Подкрепяте ли федерализацията на Украйна?