Преговорите трябва да се състоят в столицата на Беларус Минск на, 24-ти и 26-ти декември, съобщи пресслужбата на украинския президент Петро Порошенко, цитирана от Газета ру и Агенция "Фокус".

"Събеседниците се съгласиха с необходимостта от изпълнение на всички точки от Минския протокол, сред които е и прекратяването на огъня, изтеглянето на войските и тежкото въоръжение, въвеждането на демаркационна линия, която е залегнала в Меморандума от 19 септември и възможно най-скорошно освобождаване на всички пленници", се казва в съобщението.

Донецката народна република е готова да вземе участие в новите преговори

Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха, че са готови да участват в новите преговори на минската контактна група.

"Ние, както и преди, сме готови да вземем участие в новите консултации. Важно е да намерим решението на масата за преговори, а не с оръжие в ръка”, заяви представителят на ДНР в преговорите Денис Пушилин.

Властите в Луганската народна република също са готови да вземат участие в преговорите

Представителят на Луганската народна република на мирните преговори в Минск Владислав Дейнего заяви, че има готовност да вземе участие в новата среща в Минск, ако получи покана.

"Готов съм по всяко време да отида на срещата, ако получа покана”, каза Дейнего.