В Минск завърши срещата на контактната група за урегулиране на кризата в Източна Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Тя продължи почти 4 часа.

Подробности за преговорите не бяха съобщени. Следващото заседание на групата ще се състои на 5 септември, най-вероятно пак в Минск.

На срещата нямаше официален представител на украинските власти. В нея участваха бившият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, представителката на ОССЕ за уреждане на конфликта в Украйна Хайди Талявини, както и пратеници на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск - Андрей Пургин и Алексей Карякин.

След срещата Пургин заяви, че на нея са разменени документи. Украинската страна е представила своето виждане, а бунтовниците - тяхното.

Според него сега е необходимо прекъсване, за да се анализират предложенията.

"Възможно е някои пунктове да бъдат приемливи за нас, а други - за украинската страна. В този случай ние ще ги приемем", отбеляза Пургин.

Той отбеляза, че предложените за обсъждане девет точки засега е нецелесъобразно да бъдат изнасяни "пред широка аудитория".

Според него на срещата са били направени първите крачки, необходими за прекратяване на огъня.

Станало е дума и за размяна на военнопленници по принципа "всички за всички".

Според източник, запознат с хода на консултациите и цитиран от ИТАР-ТАСС, представители на двете страни в конфликта ще създадат специални работни групи по конкретни въпроси.

Очаква се на следващата среща на контактната група "да се премине към конкретика".

В изявление, публикувано преди срещата на контактната група в столицата на Беларус Минск, бунтовниците казаха, че едно от ключовите им условия е Киев незабавно да спре военната си офанзива, предадоха руски информационни агенции, цитирани от Ройтерс и БТА.

Андрей Пургин, един от лидерите на самообявилата се Донецка народна република, каза пред журналисти при пристигането си за преговорите, че сепаратистите искат признаване на специален статут за техните територии, които да имат право на собствена външна търговска политика и на право на интегриране в инициирания от Русия Митнически съюз.