Най-малко четирима чужденци ще бъдат назначени в правителството на Украйна, съобщава електронното издание Сегодня, позовавайки се на източник от партия Блок на Петро Порошенко (БПП), предаде Агенция "Фокус".

Според източника, в министерството на инфраструктурата ще бъде назначен гражданин на Литва, а един от вицепремиерите на Арсений Яценюк ще е грузинец.

Порошенко предлага чужденец да бори корупцията в Украйна

Украинският президент Петро Порошенко поиска чужденец да бъде назначен начело на новата агенция за борба с корупцията, ендемично зло в бившата съветска република, с което тя не може да се справи.

"Предлагам да поканим външен за Украйна човек за този пост. Този човек ще има едно предимство – липсата на връзки с украинския политически елит", заяви Порошенко пред парламента, който проведе първото си заседание след победата на прозападните партии на предсрочните избори през октомври.

"Този човек няма да е кръстник на детето на друг или брат на друг. Това ще бъде технократ, отдалечен от политическите сили, на когото всички ние можем да се доверим и който ще може да покаже ефективност", допълни Порошенко.

Новата правителствена коалиция прие амбициозна програма за реформи в опит да спечели доверието на кредиторите и да съживи икономиката, която е в дълбока криза.

Еврокомисар Йоханес Хан: Икономическа помощ за Украйна трябва да е под формата на инвестиции

Международната икономическа помощ за Украйна, и в частност тази от Европейския съюз, трябва да бъде под формата на инвестиции, а не дотации.

Това каза европейският комисар по политиката на съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан на среща в политическото ръководство на Украйна, предаде ТАСС.

Хан отбеляза, че извършването на реформи е важно за Киев. Политикът подчерта, че „Украйна трябва да работи в посока на създаване на благоприятен инвестиционен климат”.