"В 02.46 ч. (00.46 по Гринуич) избухна причинен от саботаж пожар" в оръжеен склад в градчето Балаклея край Харков, заяви във Фейсбук военният прокурор Анатолий Матиос, като се позова на данни от разследване.

В складовете има над 138 хиляди тона боеприпаси, включително артилерийски снаряди, посочи Матиос. Той уточни, че не разполага с информация за жертви.

Почти е привършила вече евакуацията на жителите в радиус 5 километра, заяви пред Интерфакс-Украйна Степан Мазелски, ръководител на местната администрация. Близо 20 000 души са евакуирани от зоната на възможни поражения.

За преодоляване на последиците от извънредната ситуация са изпратени 154 единици техника, между които 74 автобуса и 25 линейки, както и 529 спасители.

Оръжията в местните складове са предназначени главно за силите, които се сражават с проруските бунтовници в съседните източни региони на Украйна, съобщи украинската телевизия "1 + 1", цитирана от БТА.

През декември 2015 г. "вече имаше опит да бъдат опожарени оръжейните складове в Балаклея", посочи тя. Най-малко двама души загинаха през октомври 2015 г. в поредица от експлозии в склад за боеприпаси в Сватово - недалеч от фронтовата линия.

Оръжейните складове в Украйна, където се съхраняват по принцип големи количества техника и боеприпаси, но понякога в примитивни условия, се случва да бъдат избирани за мишени от бунтовническите сили.

Вече над 10 000 души намериха смъртта си в конфликта между Киев и проруските сепаратисти, избухнал през април 2014 г., припомня АФП.