"Обстановката се е изострила поради силния вятър", написа в страницата си във Фейсбук украинският вътрешен министър Арсен Аваков, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Резките пориви на вятъра създават сериозна заплаха за разпространяване на пожара в 20-километрова зона от централата. В обхваната от огъня зона има около 400 хектара гори, добави Аваков.

Украинският премиер Арсений Яценюк е свикал комисията за извънредните ситуации, по тревога са вдигнати Националната гвардия и подразделения на МВР.

Няма промени в радиационния фон в резултат на пожара

"Няма промени в радиационния фон в резултат на горския пожар край Чернобилската АЕЦ, арена на най-тежката авария в историята на ядрената енергетика през 1986 г.", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията е нормална, няма промяна в радиационния фон", каза Яценюк на киевското летище след завръщане от района на пожара, който окачестви като "най-мащабния" от 1992 г.

Той успокои, че ситуацията е под контрол. До самата централа има около 20 км и службата за извънредни ситуации достатъчно активно работи, за да спре разпространяването на огъня.

Там действат три самолета, един хеликоптер и значително количество техника. Там са изпратени сили, включително на МВР, за ограничаване на пожара, добави Яценюк.

Около централата е установена 30-километрова забранена зона, която продължава да е заразена с радиоактивни частици, отбелязва Ройтерс.

През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество опасни изотопи са останали в горите край Чернобил и може да се разпространят от горски пожари.

Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, епицентърът на взрива през 1986 г., е покрит с бетонен саркофаг, който украинските власти планират да заменят с нов до 2016 година.