"Трябва да укрепим отбранителните си линии, да подсилим армията си", каза Порошенко и спомена купуването на военно оборудване от Запада, предаде БТА.

"Трябва да се сдобием с това, което ни е необходимо - наблюдателна апаратура, радари", отбеляза той.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че няма нито една заповед за обстрел на жилищни квартали, но и че има много нарушители на примирието.

 

По думите му обаче в условията на война се получава така, че "днес има немалко лица, нарушили заповедта (за спирането на огъня), те се разследват".

На свой ред щабът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) съобщи днес за 11 случая на нарушения на примирието от страната на украинските войски. Обстрелвани са били жилищни квартали на Донецк в района на летището. Пострадали са 8 мирни жители, предаде БГНЕС.

В интервю за украинските телевизии Порошенко разкри също, че по време на прочиствателната операция в източна Украйна е унищожена 60-65% от военната техника.

При посещението на Порошенко в САЩ в четвъртък Белият дом обяви, че Америка отпуска помощ от 46 милиона долара за екипиране и обучаване на украинските военни сили, като отново изключи възможността да доставя оръжия.

Администрацията на Обама е на мнение, че оръжейни доставки не биха променили баланса на силите в борбата със сепаратистите, които по нейни думи са подкрепени от Русия.

"Каквото и да се говори, сега има деескалация", посочи Порошенко.

Той спомена и срещите си с руския президент Владимир Путин, като заяви, че "без тези срещи сегашният мирен процес нямаше да съществува".

Вчера на среща в Минск Киев и сепаратистите подписаха меморандум, който предвижда създаването на 30-километрова буферна зона от двете страни на фронтовата линия. Този мирен план има за цел да подсили сключеното на 5 септември примирие, което многократно бе нарушавано.

По-рано днес обаче украинската армия обяви, че не е готова да спазва всички точки от меморандума, по-специално изтеглянето на артилерията си, докато няма пълно прекратяване на огъня.

Главнокомандващият европейските войски на НАТО генерал Филип Брийдлав заяви след среща на организацията във Вилнюс, че примирието в Украйна е само на думи.

НАТО планира да засили военното си присъствие в страните, граничещи с Русия, включително балтийските държави, част от бившия съветски блок.

Поредният етап по размяната на пленници в Източна Украйна между украинските сили и опълченците бе в неделя вечерта край Донецк.

Цялата колона от 200 камиона, доставили руска хуманитарна помощ за жителите на Донбас, се завърна без инциденти тази нощ в Русия.