Той осъди пред американския Конгрес анексирането на Крим от Русия като едно от най-големите предателства в историята.

Порошенко призова САЩ да окажат по-голяма помощ на Киев в борбата с проруските сепаратисти, предадоха световните агенции.

Присвояването през март на този украински полуостров от Москва, което международната общност не признава, "се превърна в едно от най-циничните предателства в съвременната история", каза Порошенко, аплодиран от американските конгресмени.

Той напомни на САЩ, че Западът, Китай и Русия са отстъпили от гаранциите, дадени в Будапещенския меморандум от 1994 г., гарантиращ териториалния суверенитет на Украйна.

"Украйна, която се отказа от третия по големина ядрен потенциал в света в замяна на уверения за сигурността, беше прободена в гърба от една от страните, които й дадоха тези уверения"
, заяви Порошенко.

Помощта от САЩ

Украинският президент, който е на официално посещение в САЩ, подчерта в речта си пред двете камари на Конгреса, че ако Русия не бъде спряна, ще постави под заплаха сигурността в света.

Порошенко настоя САЩ да предоставят на Украйна "специален статут на сигурност и отбрана" - най-високата възможна степен на обвързаност с държави, които не са членки на НАТО. Той каза, че украинските войски се нуждаят от подкрепата на света в битката с бунтовниците, и призова за повече политическа поддръжка и военно оборудване, включително "смъртоносно и несмъртоносно".

"Одеялата и очилата за нощно виждане също са важни, но войната не може да се спечели с одеяла", заяви Порошенко.

Досега САЩ са предоставили на украинската армия несмъртоносна помощ за 60 милиона долара. 

Междувременно стана ясно, че САЩ дават на Украйна допълнително 53 милиона долара помощ, включително за противооръдейна радарна установка.

Представители на Белия дом дадоха да се разбере, че посещението на Порошенко - първото му в САЩ, откакто беше избран за президент това лято, донякъде има за цел да изпрати послание към Русия за подкрепата на Запада за Украйна.

Украинският президент призова САЩ да запазят санкциите срещу Русия, посочва ИТАР-ТАСС. Той изрази готовност да предостави на Югоизточна Украйна "повече права, отколкото е имала която и да било част на Украйна в цялата история на страната".

"Ако войната е свързана с права, а не с геополитически амбиции, ще намерим решение", заяви Порошенко. Той потвърди готовността си за постигане на мирно уреждане на ситуацията в Източна Украйна, но подчерта, че това е възможно само във взаимодействие с Русия.

Порошенко призова Конгреса на САЩ да създаде "специален фонд за подкрепа на инвестициите на американски компании" в Украйна.

По думите му Украйна се нуждае от американска помощ, за да реформира своята икономика и съдебна система.