Голяма група въоръжени протестиращи са пристигнали в базата и поискали войските на Националната гвардия да подкрепят бунта им срещу прозападното правителство на страната, става ясно от съобщение на вътрешното министерство.

Вижте снимки>>>

Министърът Арсен Аваков написа във Фейсбук, че в отговор на атака срещу поделението е проведена спецакция, която е завършила с 3 жертви, 13 - ранени, 63-има - задържани, предаде РИА Новости.
По негова информация, жертви сред служителите на МВР няма.

В операцията участвали и спецчастите „Омега”, а в Мариупол били разположени хеликоптери.

По-късно на летището в Мариупол се приземиха пет украински военни хеликоптера и самолета.
По данни на местните медии, от хеликоптерите са излезли около 50 души във военна униформа. От тях се разтоварвали снайперски винтовки и гранатомети.

Проруските сепаратисти завзеха редица сгради в най-малко 10 града в Източна Украйна. Градската администрация на Мариупол е под контрола на сепаратистите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Командването на силовата акция в Южна Украйна реши да изтегли от Краматорск (Донецка област) 15 бойни десантни машини и да ги върне в базата им в Днепропетровска област.
За деблокиране на машините с протестиращите преговарял командващият десантните войски на украинските сили полк. Александър Швец.
След преговорите военните излезли от обкръжението с личното си оръжие и щатна техника.
Не е имало сблъсъци с местни жители по време на блокадата.

"Украинските военнослужещи, които са предали бронираните средства в Краматорск на проруски активисти, ще бъдат съдени", закани се междувременно председателят на Върховната Рада и временен президент на Украйна Александър Турчинов, цитиран от Униан.

Военната бригада ще бъде разпусната.

И.д. главен прокурор на Украйна Олех Махницки заяви междувременно, че бившият премиер Микола Азаров е обявен за издирване за злоупотреба с власт, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изявление на Махницки за телевизионния канал "Интер".

Азаров напусна премиерския пост в края на януари, като аргументира решението си с това "да бъдат създадени допълнителни условия за постигане на политически компромис в името на мирно решаване на конфликта" в Украйна.

Украйна е задържала около 10 руски граждани, всички от които с опит в разузнаването, съобщи следобед Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирана от Ройтерс.