Промяната се изразява в прегрупиране на силите, за да се изолират контролираните от проруските сепаратисти зони и да се отреже техния достъп до руската граница, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новината Порошенко съобщи по време на специално заседание с ръководителите на украинските служби за сигурност.

Президентът призова за прегрупиране на украинските сили, за да се разпокъса зоната, контролирана от бунтовниците и да се попречи тяхното снабдяване с оръжия и оборудване през границата с Русия.

Досега тактиката, използвана от украинските военни командири, се състоеше в обкръжаване и обсада на основните бастиони на проруския бунт с цената на все по-кървави битки било то за украинските сили или за цивилното население.

Армията освен това изпитва трудности при навлизането в градовете, където битките могат да станат причина за много жертви.

Порошенко потвърди освен това твърденията на премиера на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко, че в петък е получил блиндирана техника и 1200 военни, преминали на 4-месечно обучение в Русия. Москва опроверга тези твърдения.

"Част от този материал беше разрушен. Но що се касае до останалото, ние взимаме мерки, за да бъде унищожено и то", заяви Порошенко.

Миналата седмица Киев обяви, че е унищожила отчасти колона с блиндирана военна техника, проникнала на украинска територия от Русия. Това породи възмутени реакции на Западните страни.