Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко, цитиран от световните агенции.

При ракетния обстрел в Мариупол вчера загинаха най-малко 30 души. Днес в Украйна е ден на траур.

По думите на Порошенко, който проведе спешно съвещание със Съвета за сигурност, прехванатите разговори са неоспоримо доказателство, че сепаратистите са извършили нападението.

Сепаратисткият ръководител Александър Захарченко първоначално обяви, че неговите сили започват офанзива срещу Мариупол.

След като стана известен броят на цивилните жертви обаче, той даде заден ход и обвини украинските сили за вчерашното клане, отбеляза АП.

Процесът за излизане от кризата в Украйна трябва да се базира само на мирните споразумения от Минск, каза още Порошенко, предаде БТА.

Той каза още, че Украйна трябва да осигури координация на международната общност за обявяването на самопровъзгласилите се две републики в Източна Украйна - Донецка и Луганска - за терористични организации.

На заседанието министърът на отбраната Степан Полторак съобщи, че правителствените сили съсредоточават подкрепления в югоизточните области, включително артилерийски подразделения.

Вчера украинският президент заповяда армейски резерви да бъдат изпратени на изток.

Извънредното заседание на украинския съвет за сигурност бе свикано във връзка с офанзивата на сепаратистите срещу югоизточния пристанищен град Мариупол. Във връзка със събитията в района украинският представители в НАТО е поискал спешно заседание на Комисията Украйна - НАТО, което вероятно ще се състои в понеделник.

В телефонен разговор руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери се обявиха за незабавно прекратяване на артилерийските бомбардировки в Донбас, предадоха руските агенции, като се позовава на информация от руското външнополитическо ведомство. Страните са потвърдили готовността си да съдействат за мирно уреждане на украинската криза.

Руският външен министър Сергей Лавров разговаря по телефона и с върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурност Федерика Могерини, като настоя за обективно разследване с участието на ОССЕ на последните артилерийски бомбардировки на Донецк и Мариупол.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За ескалацията в Донбас