На пресконференция в Брюксел след срещата си с европейските лидери той все пак изрази надежда, че тристранната среща в понеделник с представители на Киев, Москва и ЕС ( т. нар контактна група) в Минск може да доведе до споразумение за спиране на огъня, предаде БТА.

Порошенко каза също, че лидерите на ЕС са се споразумели да подготвят допълнителен пакет от санкции срещу Русия, които ще зависят от успеха на мирния план, предложен от него.

"В зависимост от успеха на моите предложения, подкрепени от мнозинството от страните членки, е възможно налагане на секторни санкции от трето ниво",
каза украинският президент.

Порошенко съобщи, че до края на годината страната му ще получи от Евросъюза заем от 510 милиона евро и 250 милиона евро под формата на безвъзмезден грант.

Президентът каза също, че Европейският парламент ще изпрати наблюдателна мисия за парламентарните избори в Украйна. Той съобщи, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и шефът на Комисията Жозе Барозу ще посетят Киев през септември.

Украйна освен това очаква от отделните страни членки на ЕС военнотехническа помощ,
допълни Порошенко.

Той съобщи, че Киев води активни преговори за попълване на газовите си подземни хранилища без преки доставки на газ от Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Петро Порошенко изтъкна, че Европейската народна партия е поканила неговия "Блок Порошенко" да стане част от семейството на европейските консерватори.