Властите поставиха под домашен арест четирима руски граждани от Москва - Анна Лепешкина, Евгения Короткова, Алексей Широкожухов и Александр Погребов, докато тече следствието, по което може да бъдат обвинени и осъдени за хулиганство на затвор до 7 години.

Анна е известна руска състезателка по бейсджъмпинг (скокове с парашут от високи сгради).

Украинецът се представя с малкото си име Григорий и прякора си Mustang Wanted. На страницата си във "Фейсбук" той публикува и своя снимка на върха на петолъчката над внушителния жилищен комплекс на улица "Котелническа".

В специално съобщение украинецът казва, че пома отговорност с думите:

"Аз съм този, който в порив на искрени патриотични чувства се изкачи на покрива и пребоядиса звездата, украсяваща кулата на "Котелническа" в цветовете на нашия роден украински флаг, а след това и поставих там знамето на независима Украйна, за което имам снимкови и видео доказателства".


Мъжът твърди, че е работил до 6 часа сутринта на 20 август, че не е виждал на покрива и не познава арестуваните руснаци и заявява, че е готов да се предаде на руското правосъдие в замяна на освобождаването на украинския пилот Надежда Савченко, задържана в Русия и обвинена за гибелта на двама руски журналисти в Източна Украйна, пише "Дневник".

"Тя за нищо не е виновна, аз поне боядисах една звезда. Смятам постъпката си за арт-пърформънс, посветен на Деня на независимостта на Украйна, както и на всички момчета, защитаващи днес моята Родина. Слава на Украйна!", завършва посланието на Григорий.