Парламентарното заседание бе закрито за медиите.

Представителите на партиите, влизащи в коалицията, "не постигнаха единство" по въпроса кой трябва да смени Арсений Яценюк, съобщи парламентарен източник, цитиран от ТАСС и БТА.

На 29 декември сегашният премиер Яценюк заяви, че е готов да напусне поста, но само след като довърши работата си.

"Ако коалицията реши, че сегашният премиер не съответства на изискванията - гласуване, нова коалиция, ново правителство. Аз с чест и гордост ще предам управлението на изпълнителната власт на новото правителство. Но своята работа ще я довърша", подчерта той.

Днес в украинските медии се появи съобщение, че администрацията на Петро Порошенко разглежда възможността да предложи за висшия правителствен пост бившия премиер на Швеция Карл Билд. Той обаче отрече да има намерение да приеме този пост.

"Украйна си има много добър министър-председател. Няма основания той да бъде сменян. Въпросът да приема този пост изобщо не е актуален", каза Билд, цитиран от стокхолмския вестник "Дагенс нюхетер".

В средата на 2015 г. Карл Билд беше поканен, заедно с американския сенатор Джон Маккейн и Саакашвили, за участник в Консултативния съвет за надзор на реформите в Украйна.

Тогава Петро Порошенко издаде указ, с който назначи членовете на този съвет.

Сенаторът Маккейн отклони поканата.

За претенденти за премиерския пост се смятат още сегашният финансов министър Наталия Яреско, губернаторът на Одеска област (и бивш президент на Грузия) Михаил Саакашвили, шефът на президентската администрация Борис Ложкин, председателят на Радата Володимир Гройсман и шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана Олександър Турчинов.