Пред журналисти той уточни, че през последните няколко дни са станали три инцидента, които са застрашили сигурността на мисията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Наблюдатели на ОССЕ попаднаха преди ден под минометен обстрел от украинска страна в Луганска народна република.

"Смятаме, че те са били умишлени. Както сочи случаят с Широкино, наши представители попадат под открит огън. Попадали сме под огън много пъти, въпреки че всички знаеха, че там ще има мисия на ОССЕ", подчерта той.

Същевременно Александър Хуг увери, че независимо от последните инциденти мисията "не планира да спре дейността си" в Украйна.

По-рано мисията съобщи, че вчера наблюдател на ОССЕ е бил ранен при мониторинг на ситуацията в Широкино - една от най-горещите точки на разграничителната линия между силите на Киев и проруските сепаратисти в Донбас.

Отцепниците от т. нар. Донецка народна република евакуираха оттам всички жители и напуснаха зоната, а въоръжени сили на Киев все още заемат позиции в района.

Междувременно Елисейският дворец съобщи, че лидерите на "нормандската четворка" (Русия, Франция, Германия, Украйна) са поискали от ОССЕ и от експертите на Съвместния център за контрол и координация да разработят до 3 август "практическо решение" с цел изтегляне на украинските войски от района на Широкино.