Зам.-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман заяви днес, че насилието в Украйна опасно се изостря, но че няма начин, по който международният орган да провери последните съобщения за навлизане на руски войски на украинска територия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Фелтман откри свиканото по искане на Литва извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка със задълбочаващата се криза в Украйна, като каза, че развитието на ситуацията напоследък бележи "опасно изостряне на конфликта".

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин не отрече присъствието на руски войници в Украйна, посочва Асошиейтед прес.

"Има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това", заяви той, но постави въпроса за присъствието на западни съветници и попита откъде украинските войски получават оръжие.

САЩ заедно с още няколко страни членки на съвета, включително Литва и Франция, обаче призоваха Русия незабавно да изтегли своите войски, които според украинския президент Петро Порошенко е разположила в Украйна, посочва ДПА.

Москва обаче отрича това.

Междувременно руският президент Владимир Путин призова изненадващо проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна да осигурят хуманитарен коридор на украинските войници, съобщи Кремъл.

"Призовавам силите на опълченците да отворят хуманитарен коридор за обкръжените украински военнослужещи, за да се избегнат безсмислени жертви, да им предоставят възможност безпрепятствено да напуснат района на бойните действия, да се приберат при семействата си . . . да предоставят спешна медицинска помощ на ранените при военната операция", заяви Путин.

Президентът призова украинските власти незабавно да прекратят бойните действия, да спрат огъня, да седнат на масата на преговорите с представители на сепаратистите и да решат всички натрупали се проблеми изключително по мирен път.

Вчера Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия, публикува сателитни снимки, които показват руски бойни отряди, участващи във военни операции в Украйна. Снимките са направени в края на август в района на Краснодон, не са манипулирани, експертите само са "добавили информация, за да бъдат идентифицирани местата, датите и оборудването", се казва на сайта на пакта.

По-рано днес бяха съобщени разузнавателни данни, че в крайграничните райони има 20 000 руски войници.

Министерството на отбраната на Русия отрече достоверността на информацията какви подразделения на въоръжените сили се намират в Украйна.

"Това е измислица и сме длъжни да разочароваме нейните задокеански автори и немногобройните им апологети в Русия, които излизат в "единен фронт" с разобличения за МО на Русия", казва генерал Игор Конашенков, официален представител на МО пред РИА Новости.
Повечето военни подразделения във всички военни окръзи в момента провеждат учения, уточни той.

Вижте руската колона >>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За руската инвазия в Украйна