Така ще се засили натискът върху Москва заради действията й в Украйна, смята германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Ние трябва да вземем на прицел онези, на чиито рамене се крепи руското правителство - олигарсите, милиардерите. Те искат да имат луксозни къщи в западноевропейските столици. Те държат парите си в сметки там", посочи пред телевизия А Ер Де Габриел, който е и германски министър на икономиката.

Сметките им трябва да бъдат замразени, ако са в кипърски, малтийски или други банки, за да им се покаже, че те нямат място в Европа, ако подкрепят правителство, което поощрява насилието, каза Габриел, без да назовава конкретни имена.

Говорейки за подготвяните от ЕС секторни икономически санкции, министърът разкритикува намерението те да се насочват само към бъдещи договори. Така Габриел насочи критиката срещу Франция, която смята, че сключените вече от нея сделки за доставка на два бойни кораба тип "Мистрал" на Русия не трябва да бъдат засегнати.

"Намирам за твърде труден компромис да се каже, че това е възможно само за в бъдеще", подчерта той.

Британският външен министър Филип Хамънд заяви преди няколко дни, че "приятелчетата на г-н Путин и неговата клика в Кремъл са хората, които трябва да понесат натиска", шитира го в. “Дейли телеграф“.

ЕС подготвя списъци с лица, на които да бъдат наложени санкции. Те вероятно ще бъдат насочени срещу олигарси и компании, смятани за "оръдия на Кремъл", свързани с президента Путин, или срещу цели сектори, писа британското издание, цитирано от БТА.

Администрацията на САЩ смята в скоро време да координира с ЕС усилията си по налагане на санкции срещу Русия, съобщи пред Си Ен Ен зам.-съветникът на президента Обама за националната сигурност Бен Роудс, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Роудс потвърди, че санкциите може да обхванат енергийния, отбранителния и финансовия сектор на руската икономика.

По думите му ЕС може да вземе решение по налагането на тези санкции до края на юли.

Роудс изрази увереност, че бъдещите санкции ще са по-силни от досегашните. Той отбеляза, че подобни мерки оказват влияние на руската икономика.

"Наблюдаваме изтегляне на капитали в размер на стотици милиони долари", заяви той.