Страната обаче още не е приключила кръвопролитния въоръжен конфликт с проруските сепаратисти в източните региони.

Хиляди украинци, повечето с везани ризи в национален стил, наричани тук "вишиванки", се събраха в столичния център, за да участват в шествието, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За разлика от миналата година по време на парада се демонстрират тежки въоръжения.

Вижте снимки>>


Множество зрители развяват синьо-жълти украински знамена край главната улица на Киев до площад "Независимост", по-известен като Майдана - символ на проевропейския протест, приключил със свалянето на проруския режим на бившия президент Виктор Янукович през февруари 2014 г.

Колоната тръгна под звуците на украинския химн. В парада участват около 4000 души, включително войници, гвардейци от силите на вътрешното министерство, части от полицията и граничните войски.

Според местни медии за пръв път в шествието се включват бойци от специалните сили и резервисти от армията. Дефилират близо 200 единици военна техника, включително танкове и бронирани коли.

След военния парад по главната киевска улица минава шествие под наслов "Марш на непобедените", включващо доброволци - участници в източноукраинския конфликт, лекари, демобилизирани ветерани от сраженията и близки на жертвите.

Според Киев и Запада проруските сепаратисти в Донбас получават военна подкрепа от Руската федерация, което Москва отрича.

От началото си през април 2014 г. конфликтът е взел над 9500 жертви и въпреки обявяваните примирия по разделителната линия между войските редовно избухват смъртоносни сблъсъци.

Дуда:  Трябва да се утвърдим в евроатлантическата общонст

Източна Европа трябва да затвърди своето присъствие в евроатлантическата общност, заяви президентът на Полша Анджей Дуда в Украйна, където е на посещение във връзка с Деня на независимостта на страната.

"Централна и Източна Европа трябва да укрепят своето политическо присъствие в рамките на южноатлантическата общност", добави Дуда и обясни тази необходимост със съседството с Русия.

Това е необходимо за запазване на равновесието в региона, където доминирането на външни хегемони винаги е носило войни и конфликти. Ето защо една общност от свободни народи и независими централноевропейски страни, обединени от съвместна история и действащи в рамките на ЕС и НАТО, може за дълго време да гарантира мира на европейския континент, подчерта той.

Полският президент бе единственият чуждестранен държавен глава, присъствал на тържествата в Киев по повод 25-ата годишнината от независимостта на Украйна.


НА ФОКУС:
След 25 г. независимост Украйна най-после се ”декомунизира”