САЩ ще дислоцират общо 3000 войници за три месеца военни учения в балтийските републики в рамките на операция "Атлантическа решимост", целяща да успокои страните от региона, разтревожени от действията на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Близо 750 бойни машини и друго военно оборудване пристигнаха с кораб в Рига, за маневрите, които ще траят 90 дни", съобщи говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън.

Вижте снимки >>>

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал. Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

Военната техника включва танкове "Ейбрамс", бойни машини "Брадли" и джипове "Хъмви", уточни от Рига натовареният с транспорта на оборудването генерал Джон О'Конър. Изпратената за ученията военна техника включва и хеликоптери, посочи полковник Уорън.

Пристигането на танковате съвпада с разполагането на американска пехотна дивизия и военноморските учения на НАТО в Черно море, съобщава Би Би Си.

По данни на представител на американската армия, около 250 от общо 750 танка са пристигнали в латвийската столица Рига и в Северна Германия и ще бъдат готови за предислокация, за да бъде възможна по-бързата реакция на кризи.

Междувременно в Черно море се провеждат военноморски учения, включващи седем членки на Алианса, сред които България, Румъния и Турция. Акцентът е поставен върху координацията, бойната готовност и комуникационните системи в мултинационална среда. От българска страна участва фрегатата "Дръзки".

"Русия все още е в Източна Украйна, затова я призоваваме да изтегли цялото си оборудване от там, както и да спре оръжейните доставки за отцепниците", заяви на пресконференция във Върховното командване на силите на НАТО в Европа генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Изтребители на НАТО вдигнати заради руски самолет

Изтребители на НАТО от литовската военновъздушна база "Зокняй" са били вдигнати, за да прехванат предполагаем руски самолет цистерна Ил-78, летял над неутрални води от Балтийско море край латвийската граница, съобщиха  въоръжените сили на Латвия, цитирани от ТАСС.

Патрулни самолети на НАТО "Тайфун" са идентифицирали самолет от ВВС на Русия Ил-78.

Пилоти от съюзниците на Литва в НАТО, сменящи се през 4 месеца, използват тази база от 2004 г., за мисии на т. нар. въздушна полиция - патрулират небето над балтийските страни.

Русия започна лятно тактическо учение с бойни стрелби в Ставрополския край, съобщи пресслужбата на Южния военен окръг, цитирана от ТАСС и Интерфакс. В него участват до 100 военнослужещи, около 20 модернизирани щурмови самолети Су-25СМ на ВВС и около 50 единици специална военна техника, както и представители на противовъздушната отбрана на военния окръг.

Москва: Имаме право на ядрени оръжия в Крим

Русия има правото да разполага ядрени оръжия на черноморския полуостров Крим, който Москва анексира миналата година, заяви Михаил Улянов, заместник-директор на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство, цитиран от Ройтерс и Интерфакс.

"Не знам дали сега в Крим има някакви ядрени оръжия. Не знам да има и каквито и да е планове за разполагане на ядрени оръжия там, но принципно Русия може да разположи такива оръжия на полуострова", допълни той.

Улянов добави, че Русия е готова на преговори за нов договор за контрола
на конвенционалните въоръжени сили в Европа, но изрази съжаление, че от страна на членките на НАТО липсва желание за договаряне на ново споразумение.

"Няма консултации по този въпрос и няма проект", каза той.