Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в публикувано вчера интервю за Полското радио, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Юлската среща на върха ще бъде преломна. НАТО ще приеме ключови решения за това как да се адаптира към новата ситуация в сферата на сигурността", заяви той.

Трябва да укрепим присъствието на НАТО в Източна Европа, това ще бъде многонационално присъствие. По този начин ще дадем ясен сигнал, че нападение срещу една страна е нападение срещу цялата организация НАТО, отбеляза генералният секретар.

"Някои от съюзниците - САЩ, Великобритания и Германия, вече декларираха, че ще бъдат в първите редове на тези, които ще укрепят тези сили",
посочи Столтенберг, без да съобщава никакви подробности, тъй като заяви, че процесът на съгласуване с военните и експертите все още не е приключил.

В отговор на въпрос за плановете на източния фланг да бъдат разположени четири батальона, в това число един в Полша, Столтенберг каза, че "експертите препоръчват на изток да бъде изпратен батальон, който да бъде съставен от войници от различни страни".

"Мислим върху това", посочи той.

Детайлите ще станат известни до няколко седмици. Това е само един от елементите на плана, който алиансът разглежда, подчерта генералният секретар и напомни, че САЩ планират да разположат въоръжение и войници на източния фланг.

На 14 май САЩ и Полша започнаха да изграждат военна база, която е част от американската противоракетна система в Европа.

Няколко дни преди това влезе в действие компонент от системата, разположен на румънския бряг на Черно море в Девеселу.

Базата в с. Реджиково в Северна Полша, ще приеме 24 ракети-прехващачи СМ-3.

Инсталацията ще бъде вградена в по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби, радарна станция в Турция, и команден център в германския град Рамщайн.