Такива сили, като възпиращо средство срещу руска агресия, евентуално ще бъдат разположени и в Полша, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Картър направи изявлението пред репортери на път за германския град Щутгарт, където ще присъства днес на церемония, на която генерал Къртис Скапароти ще поеме от генерал Филип Брийдлав поста командващ на американските сили в Европа.

Американският министър каза, че съюзниците обмислят разполагане на ротационни сухопътни сили, включващи четири батальона, което значи около 4000 военнослужещи.

Американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите и посочи, че разполагането им е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските страни - Литва, Латвия и Естония.

"Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски", каза Уърк

Това е допълнително и отделно от американската бронирана бригада от близо 4200 военнослужещи, която САЩ вече се ангажираха да разположат в Източна Европа през февруари догодина.

За такава бригада, постоянно разположена в Европа, се обяви именно ген. Къртис Скапароти. Генералът дори смята, че Вашингтон трябва да достави на Украйна оръжия, от които се нуждае, за да се защити от подкрепяните от Русия сили. Тези оръжия включват и противотанкови ракети.
 
Идеята за отделни ротационни сухопътни сили на НАТО вероятно ще бъде допълнително обсъдена на среща на алианса през юни, каза още Картър..

Реакции от Русия и НАТО 

"Против Русия се води твърда и безкомпромисна информационна война - подчерта преди дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу. - Звучат заявления за заплаха от страна на Москва към европейските държави, за необходимост от военно сдържане на нашата страна."

"Като обосновка на такива действия се тиражира абсурдната теза, че Русия, видите ли, се е доближила до натовския праг. Общо взето всичко е обърнато надолу с главата" - каза Шойгу.

Той напомни, че САЩ и НАТО са започнали да разгръщат военна инфраструктура до руските граници, реализират "противоракетни планове" и увеличават военните си разходи.

"Такива действия ни принуждават да вземем адекватни ответни военни и военно-технически мерки - продължи Шойгу. - При това искам отговорно да заяви - ние сме против надпреварата във въоръжаването".

НАТО не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Студена война, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Но Алиансът смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва, заяви Столтенберг.

"Това, което правим сега в Прибалтика и в Полша, не е съществено увеличение на бойните сили", каза той и поясни, че НАТО не се кани да разполага там за постоянно хиляди войници.

Според него НАТО трябва да се придържа към двоен подход спрямо Русия.

"Ние трябва да бъдем, от военна гледна точка, решителни, предсказуеми и силни. Само тогава можем да отиваме на политически диалог с Русия", подчерта той.