Тепърва ще бъдат уточнени числеността на военните и видът техника, които ще бъдат включени в подсилването на изток.

"Ще предприемем всички необходими мерки, за да бъдем в състояние да реагираме като един на всякаква заплаха срещу когото и да било от алианса", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той уточни, че това подсилено присъствие ще се състои от многонационални сили и ще се изразява в ротационното им присъствие по източния фланг под формата на учения.

Столтенберг отбеляза, че САЩ вече са приели решение да увеличат присъствието на своите сили на изток чрез постоянни ротации на механизирана техника и въоръжение, допълнителни учения, подобрение на инфраструктурата за преместване на силите.

"За 65 години основната отговорност на НАТО бе да пази своята територия и население от нападение. Изправени сме днес пред най-големите предизвикателства за сигурността за последното поколение.

"Отбраната и диалогът се допълват, НАТО остава решена да бъде прозрачна и да работи за ограничаването на заплахите", заяви Столтенберг и допълни, че повече решения ще бъдат взети през юли на среща във Варшава.

МО: Нищо конкретно не е обсъждано за България

До момента не са обсъждани конкретни параметри на допълнително разполагане на сили и техника на НАТО в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

На срещата днес не е обсъждано изпращането в страната ни на АУАКС* и конкретен брой войници. В медийни публикации са посочени цифри (за 1000 войници) и факти, които не се базират на дискусиите и взетите решения до момента, каза министър Николай Ненчев, цитиран в съобщението.

Припомня се, че след ескалацията на военните действия в Сирия, "НАТО откликна позитивно на молбата на Турция за засилване на мерките за гарантиране на сигурността й, в т.ч. и чрез използване на АУАКС“.

*Система за Далечно радиолокационно откриване и управление. В английската терминология названието е АУАКС - airborne warning and control system (AWACS) в буквален превод "система за въздушно предупреждение и управление".