В продължение на много години Русия вложи значителни средства във въоръжаване, извършва много необявени учения, използва военна сила, за да притиска съседите си и да променя европейските граници - както в Украйна и Грузия. Това изисква отговор от НАТО, затова увеличихме присъствието си в източната част на пакта.

Затова на 10 февруари ще бъде взето решение за допълнително увеличение на силите на НАТО на изток, каза Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

Въздушните руски удари (в Сирия) са съпътствани с нарушаване на въздушното пространство на НАТО. Това увеличава напрежението в района. Успокояването и намирането на политическо решение са по-необходими от всякога, категоричен е генералният секретар.

Проучва се възможността за свикването на Съвета НАТО-Русия, прекратил заседанията си след събитията в Крим. Никога не сме преустановявали политическия диалог с Москва и той е особено важен в трудни моменти, както е сега, каза Столтенберг.

Политическият диалог с Русия не означава, че се връщаме към обичайното състояние на нашите отношения, поясни той.
Докато сме твърди, предвидими и силни, можем да водим политически диалог с Москва, добави генералният секретар.

Столтенберг разкри, че министрите от алианса ще приемат решения за подобряването на възможностите за отговор при хибридни нападения, при които се използват военни сили, кибер заплахи и пропаганда.

Нашите военни сили разчитат на цивилни способности, ще работим повече с ЕС, особено в областта на кибер защитата, посочи той.