Юнкер попари надеждите на Киев за скорошно членство в двете основни организации на евроатлантическата общност, коментира ДПА, цитирана от БТА.

Той каза това в реч в Хага по повод референдума, който Холандия смята да проведе през април за споразумението за свободна търговия, сключено между ЕС и Украйна.

Според шефа на Еврокомисията някои холандски избиратели неправилно са изтълкували това споразумение като първа стъпка към членство на Киев в Евросъюза.

Стремежът към по-близки връзки между Украйна и ЕС е в основата на сегашната криза в бившата съветска република, започнала с протести през 2013 г. заради провала да бъде финализирано споразумение за свободна търговия между страната и ЕС.

Нещата се развиха така, че споразумението все пак бе подписано и започна неговото осъществяване, което открива пътя за украинските граждани да могат да пътуват без визи в ЕС, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня и яростната съпротива на Русия срещу по-нататъшно разширение на НАТО на изток, което тя разглежда като заплаха за своята национална сигурност.

Тя окупира Крим, където се намира една от главните руски военноморски бази, след като Украйна отстрани своя проруски настроен президент.

ООН призова Украйна да осъди блокадата на Крим

Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека призова Киев да разследва заявленията за нарушени права на човека, касаещи блокадата на Крим, съобщи ТАСС, позовавайки се на публикуван в Женева доклад на ООН за ситуацията с правата и свободите н Украйна.

На правителството на Украйна се препоръчва да "разследва заявленията за нарушения на правата на човека по време на гражданската блокада" и да "арестува тези, които са го извършили".

В доклада се казва, че "гражданската блокада на Крим" е съпроводена с ред нарушения на човешките права и са я осъществили активисти, които "незаконно са изпълнявали роля на органи, опазващи реда".