След края на заседанието министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очакванията на страната ни са свързани с по-добра координация на съюзниците в Алианса, с по-тясно сътрудничество в ЕС, с адаптацията в силно променената среда за сигурност, предаде БТА.

"Получихме одобрението на министрите и на премиера, чувстваме се подготвени и отиваме обнадеждени. Във Варшава България ще изрази категорично становище за много по-тясно сътрудничество в сферата на отбраната", заяви Ненчев.

Той уточни, че решенията на кабинета са свързани на първо място с предното разполагане. Предно разполагане ще бъде осъществено в Прибалтийските републики и Полша, а в Румъния ще бъде изградена многонационална бригада с участието на един български батальон с до 400 човека на ротационен принцип, уточни Ненчев. Те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки и учения, съвместно с нашите партньори от НАТО.

Позицията, с която България ще участва в срещата на върха на НАТО, е, че няма да се включва в регионални инициативи в акваторията на Черно море, заяви пък министърът на външните работи Даниел Митов, който също участва в брифинга.

"България никога не е поемала ангажимент да участва в новосформиращи се, каквито и да било регионални инициативи в Черно море. Това трябва да стане ясно на всички. Нашето настояване е засиленото присъствие и засилените учения, които изграждат отбраната, отбранителния капацитет на нашата държава, както и на НАТО, да са под командването и под флага на НАТО, съобразени съответно с ограниченията, които налага Конвенцията от Монтрьо", добави той, цитиран от БНР.

По думите на Митов Русия струпва въоръжения, както в Крим, така и по цялото протежение на черноморския си бряг, което внася тежки дисбаланси в стратегическо отношение. Според Митов тази ситуация трябва да бъде компенсирана.

"НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник. На НАТО, както и на нас, по никакъв начин не ни трябва военна конфронтация. Санкциите работят достатъчно добре", каза още външният министър.

Във всяко едно отношение сме доказали, че сме лоялен партньор на НАТО, коментира междувременно от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов във връзка с декларацията на БСП, които призоваха страната ни да се обяви против участие в регионални военни формати.

Премиерът потвърди позицията, която заедно с президента заявиха миналата седмица - че България няма да участва във флот срещу Русия в Черно море.

Първи темата я повдигна румънският премиер. Искаше да подпишем меморандум и да го обявим пред пресата. Думите, които чу от мен, са, че ние имаме много задачи да решаваме. В рамките на НАТО сме свършили много работа. 110 български войници имаме в Афганистан. Много европейски и НАТО-вски държави изтеглиха своите контингенти”, подчерта той.

По думите му с Румъния може всеки ден да правим военни учения.