"Ситуацията в Украйна не е добра. В основни линии примирието там е само на думи. Броят на артилерийските снаряди, изстреляни наскоро, са сравними с тези от периода преди примирието да влезе в сила преди две седмици. Там има примирие, но това, което става на земята, е съвсем друго", каза той.

НАТО планира да засили военното си присъствие в страните, граничещи с Русия, включително балтийските държави, част от бившия съветски блок.

Поредният етап по размяната на пленници в Източна Украйна между украинските сили и опълченците бе в неделя вечерта край Донецк.

Цялата колона от 200 камиона, доставили руска хуманитарна помощ за жителите на Донбас, се завърна без инциденти тази нощ в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Днес изтече срокът, в който украинската армия и проруските бунтовници трябваше да изтеглят тежката си артилерия извън 30-километровата буферна зона, съгласно меморандума, който вчера беше договорен от Контактната група в Минск.

В същото време украинската армия заяви, че 30-километрова буферна зона между войските и проруските бунтовници може да бъде създадена, само когато примирието обхване изцяло сепаратистките източни региони, предаде БТА.

Една от основните точки, договорени вчера от контактната група в Минск, "засяга спирането на огъня едва след това идват другите точки", заяви говорителят на украинската армия Андрий Лисенко, цитиран от осведомителните агенции. "Първо трябва да бъде изпълнена тази договореност, а после на дневен ред ще дойдат и другите въпроси", каза той.

През последното денонощие двама украински войници бяха убити, а още осем ранени, заяви Лисенко.

Той обяви още, че украинските войски са преместени на други позиции северно от Донецк.

Контактната група за Украйна прие на 20 септември в Минск меморандум, уреждащ режима за спиране на огъня. Документът се състои от 9 точки, които по-специално забраняват използването на каквито и да било оръжия и предвиждат изтегляне на бойците от допирната линия между позициите им на 15 километра назад за всяка от страните. Изпълнението на меморандума ще бъде контролирано от ОССЕ.

Подписи под документа сложиха бившият украински президент Леонид Кучма, руският посланик в Киев Михаил Зурабов, официалната пратеничка на ОССЕ по кризата в Украйна Хайди Талявини, лидерите на сепаратистките власти в Донецка и Луганска област Александър Захарченко и Игор Плотницки.