Планираната съвместна бригада ще се състои от полски, литовски и украински военни, които ще бъдат разположени в родните си страни, а командването ще се извършва от  източния полски град Люблин, съобщи говорител на полското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите му целта на проекта е да се създаде подразделение, което да може да участва в мироопазващи операции, както и да се положи основата за изграждане на бойна група на НАТО, в случай че в бъдеще се вземе подобно решение.

Заместник-генералният секретар на НАТО американецът Александър Вършбоу заяви, че новите група за бързо реагиране трябва да бъде готова и активирана в първоначалната си фаза "по-малко от година след срещата на върха в Уелс".
Срещата на върха на НАТО в Уелс бе в началото на септември.

В кулоарите на симпозиум на НАТО в Полша Вършбоу каза, че подробностите по формирането на корпуса, с численост от 4 до 5 хиляди души, ще бъдат уточнени и одобрени на срещата на министрите на отбраната на пакта идния февруари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Междувременно украинският президент Петро Порошенко настоя САЩ да предоставят на Украйна "специален статут на сигурност и отбрана" - най-високата възможна степен на обвързаност с държави, които не са членки на НАТО.
Порошенко е на посещение в САЩ, където говори пред Конгреса и се срещна с президента Барак Обама.